Съвети и идеи за обзавеждане на таванско помещение

Таванските помещения, превърнати в жилищна площ, са изключително романтични и уютни, но по отношение на интериора изискват внимателно планиране. И това е напълно нормално, предвид особеностите им – скосени тавани, множество чупки, колони или греди. Често пъти в обзавеждането на таванската площ е невъзможно с използването на стандартни мебели. Така че, прецизното планиране на декора в този случай не се свежда само до добро пожелание, а е абсолютна необходимост.

То започва с обмисляне на оптималното оползотворяване на всяко кътче от помещението, така, че да се гарантира правилният ефект – комфортно и функционално жилище. 

Чудесен избор е да се заложи на мебели, които могат да изпълняват повече от една функция. Най-популярен пример за това е използването на разтегателен диван, вместо легло. books-1416902_640По същия начин малката холна масичка може да изпълнява функцията и на нощно шкафче през нощта. Всичко, което е необходимо, е да изберете компактен модел на колелца или от лек материал, за да става преместването бързо и лесно.

Пространството под полегатия таван е една от най-характерните особености, с които лофтът се отличава от всяко едно друго помещение. Тази зона специалистите наричат „мъртва“, тъй като там може да се постави само много ниска мебел. Но не се безпокойте, ако не успеете да намерите шкаф или рафт с подходяща височина, мястото винаги може да се отреди за някакъв красив декоративен предмет, например ваза, статуетка или по-ниска подова лампа. Друг удачен вариант е, с помощта на панти и вратички, да затворите най-неизползваемата част, превръщайки я във вградено пространство за съхранение на най-различни вещи.

Ако таванското помещение е малко, не го претрупвайте със стандартни стоящи шкафове и гардероби, а изберете висящи. По този начин ще освободите повече пространство за свободно движение.
Що се отнася до прозорците, може да се инсталират както на стените, така и на тавана. Само бъдете внимателни, защото се счита, че наклоненият прозорец пропуска по-малко светлина, но това се определя от някои като спорно, защото е в пряка зависимост от позицията на слънцето. Но едно е сигурно – такъв прозорец изглежда изключително атрактивно и играе роля на оригинална декорация.

Сподели!

Вижте още...

 • 98
  Един разговор в чата  стана повод на много шеги и закачки, съвети и подкрепа по приятелски.  Тази година,  малко след Великден, като на шега тръгна една идея  във форума, от което се сътвори нов, здрав приятелски кръг…  Но да започна  отначало. Баче Кольо, зевзек, пристрастен производител на собствено вино и…
  Tags: и, се, да, за, на, от, е
 • 90
  Почистете двора и мястото, където ще изграждате такава площадка. Необходими ще са ви размери в порядъка на 4,5 м., а това е и напълно достатъчно пространство за разполагане на кръга масичка с четири стола или две лежанки. Потърсете фирма по изнасяне на строителни материали за бърза помощ и адекватна намеса…
  Tags: на, и, се, от, да, за, е
 • 89
  Ремонт в дома Човек и добре да си живее в София, все някога му се налага да направи ремонт на дома си. В идеалният случай, по време на този ремонт, той трябва да е извън работните помещения. Това е изключително важно, ако в предвидените подобрения е включено и къртене на…
  Tags: на, и, да, се, е, с, от